Dat windmolens geluid produceren staat voorop en moet een zwaarwegende factor zijn in waar deze kolossen worden geplaatst. Dit mag niet worden onderschat, want niemand zit te wachten op slapeloze nachten!
Voor inwoners van Nijmegen-Zuid is dit extra belangrijk omdat:
Om geluidshinder te voorkomen mag een windmolen niet te dicht bij huizen staan. Een windmolen mag gemiddeld niet meer dan 47 decibel geluid maken. 's Nachts mag dit niet meer dan gemiddeld 41 decibel zijn. Hiervoor worden metingen verricht op gevels van woningen in de buurt. Dit staat in het Besluit wijziging milieuregels windturbines. (Bron: Rijksoverheid)
Een speerpunt is dat bij plaatsing al vooraf uitgebreid aandacht besteed moet worden ten aanzien van de geluidsproductie. Dit zou een belangrijke eis moeten zijn.
Het RIVM onderzocht het geluid van windturbines en doet een aantal wellicht handige voorstellen.
Als er plannen zijn om een windturbinepark op te zetten, is het van belang de omwonenden al vroeg te betrekken en te informeren over het te verwachten geluid in de omgeving en de mogelijke effecten ervan. Daarnaast zou besproken moeten worden wat er wordt gedaan om de hinder voor omwonenden te beperken. Enkele concrete verbeterpunten met betrekking tot het aspect geluid staan hieronder genoemd.
Mogelijke verbeteringen voorafgaand aan het realiseren van een windturbine(park)
Mogelijke verbeteringen bij een bestaand windturbine(park)
Een bijzonder belangrijk aspect is dat gemeenten een eigen geluidsnorm kunnen en mogen kiezen. Het argument "we voldoen aan de wettelijke norm, dus er is geen probleem" is een flagrante dooddoener en hoeft niet te worden geaccepteerd!
Het RIVM heeft vastgesteld dat bij de huidige geldige norm (47dB Lden en 41dB Lnight) wordt verwacht dat 8 á 9 procent van de omwondenden ernstige hinder van windturbines zal ondervinden! (Kijk bij downloads)